torsdag 10 mars 2011

Wlansticka

Klart att jag har en wlansticka och jag har använt den också.
wlansticka.jpg
(Detta var den första bilden i den här tråden och blir kanske den sista. Cirkeln sluten.)
I Spanien var det sällan jag kom ut på nätet med hjälp av den och jag misstänker att de små byarna i Alsace inte har särskilt många Hot-spots. 

Jag skulle vilja ha ett kontantkort för en vecka och möjligen kan Orange ombesörja detta. Vi får se! Hittar jag ingen lösning så går ju inte jorden under för det. I Tyskland lär det vara enklare och billigare än i Spanien!


1 kommentar:

Krister N sa...

Hej Jappe.

Det är säkert därför historien om den odräglige, självutnämnde vinexperten kom till:

Han prickade alla viner. Ursprung, druva, ålder och alla andra attribut vi vanliga dödliga inte klarar av. Han t o m kommenterade att ett visst vin hade en antydan av petroleum! En dag tröttnade kompisarna på hans träffsäkerhet vid alla blindprovningar, så när ögonbindeln som vanligt satt på gav de experten ett glas bensin. Han spottade, fräste och utbrast: " Fy fan, det är ju bensin!" "Javisst", svarade kompisarna, "men är det 95 eller 98 oktan"!

Sen får du inte säga att Alsacevinerna generellt smakar fotogen Jappe. Det finns stora smakskillnader på Alsacevinerna. De är inte blandade utan görs på bara en druvsort, som då får behålla sin karaktär. Ett av dessa endruvsviner som blir så bra i Alsace, men som också produceras på många andra platser, i bl a Tyskland, är ju Riesling. Ett vällagrat Riesling får ibland doftegenskapen "petroleum". Det är dock inte ren bensin, som i berättelsen ovan, man försöker beskriva,utan en väldigt sammansatt doft. Däremot beskrivs inte smaken som vare sig bensin eller fotogen. Smaken "petroleum" är mer som den där salta lite metalliska smaken i mineralvatten. Som sagt är det typiskt för en vällagrad Riesling och därmed oftast ett riktigt gott vin. Ett sådant blir dock ganska dyr i Alsace, så skippar du de dyare vinerna slipper du fotogensmaken!

Däremot ett smakrikt Pinot Gris till laxen eller om laxrätten är mycket smakrik så satsa på en Gewurtztraminer. Pinot Blanc är lättillgängligt och trevligt och får du chans på det gamla bordsvinet Sylvaner, är det ett mycket trevlig snackevin! Man snackar mycket av det i vart fall! Sedan har de Cremant-viner som är fullt i klass med många champanger!

VAr försiktig med inköpen. Vi har släpat låsdvis med viner från Alsace, bara för att finna samma viner 20 - 30 % billigare i Bordershops vinbutik! Fast känslan av att importera själv från ett vinhus ger en viss kvalitetskänsla!